feb 9, 2023

Så här testar vi billiftar

Vi tar säkerheten på allvar. När du köper en Versalift får du inte bara ett arbetsredskap för att lösa en uppgift. Du får en extra person i teamet som finns där för att göra ditt arbete enklare och säkrare.

För att vi ska vara säkra på att varje Versalift uppfyller våra höga säkerhetsstandarder är alla våra liftar noggrant testade. Redan i utvecklingsfasen testar vi grundligt både liftens delar och de nya strukturerna. Våra medarbetare inspekterar också alla färdiga liftar noggrant innan de lämnar fabriken i Danmark. Detta är din garanti för att säkerheten är av största vikt när du köper en billift av oss.

Liften testas till bristningsgränsen

Inför lanseringen av vårt populära VTL-sortiment 2018, lades ett enormt arbete ner på att utveckla och testa prototyper av liften för att säkerställa att den uppfyllde våra höga kvalitets- och säkerhetsstandarder.

Vi sätter bland annat liftens långsiktiga hållbarhet på prov genom att utsätta den för 75 000 cykler av repetitiva rörelser. Ett annat (och lite roligare) sätt att testa hållbarheten är att testa vad som krävs för att saker ska gå sönder. VTL-bommen stresstestades bland annat för att se hur mycket belastning som behövdes för att bommen skulle ge vika.

I videon här kan du se exakt hur omfattande VTL-liften testades, med både tester av slitstyrka och stresstester. Du kan också se vilken last som behövdes för att ”bryta av bommen”.

Vi förbättrar säkerheten för liftar

Låt oss vara ärliga, vi gör alla våra misstag. För att fånga upp eventuella fel och defekter som kan uppstå i produktionen granskar och testar vi alla liftmonteringar när de är klara. Därför kan du känna dig helt säker första gången du ställer dig i korgen. Innan du får nycklarna kontrollerar vi att allt är som det ska. Skulle fel eller brister upptäckas ser vi givetvis till att omgående åtgärda dem.

Alla säkerhetstester genomförs av våra duktiga kollegor som dokumenterar hela processen med bland annat video. En del av testet genomförs på vår testramp, vilket ger möjlighet att testa billiftens stabilitet i en sluttning. Testrampen ger oss möjlighet att testa liften under extrema förhållanden som ligger utanför de arbetsförhållanden liften är godkänd för. Vi testar med andra ord att liften kan leva upp till allt vi lovar plus lite till – för din säkerhet.

Våra kollegor har många års erfarenhet av att arbeta med alla typer av liftar. Du kan vara säker på att de ställer samma höga krav på din lift som de gör på de arbetsredskap de själva använder till vardags. Därför har alla våra verktyg granskats och godkänts av Danmarks Teknologiska Institut. Vår utgångspunkt är att vardagen ska vara trygg – både för våra medarbetare och för våra kunder.

Grundliga säkerhetstester av billiftar

När vi testar våra billiftar utgår vi alltid från kapaciteten på det specifika fordonet och lyftkombinationen utifrån till exempel korgkapacitet, val av stödben, axellås och själva fordonstypen. I samband med säkerhetstestet kalibreras liftens dator och både fordon och lift besiktigas manuellt för att inspektera svetsar, slangar m.m. Lift och fordon lämnar inte vårt testcenter förrän vi kan garantera 100 % säkerhet.

Vår toppmoderna testplattform möjliggör testning av billiftens stabilitet med upp till 15 graders nivellering. Vi testar utifrån minimivikt för stabilitet, vilket innebär att vi testar bilen utan last, med minimalt med bränsle och med bilens tyngsta sida lägst. Vi utför med andra ord stabilitetstester utifrån de mest sårbara punkterna för fordonets stabilitet.

När korgens kapacitet testas sker det med en belastning av korgens kapacitet gånger 150 %. Korgen är testad i ytterlägena inom hela hissens rotationsområde, och på så sätt vet vi att liftens alla komponenter håller vad vi lovar.

I videon här kan du höra mer om hur vi testar din billift. Du kan också möta vår kollega Benny, som är en av de duktiga medarbetare som ser till att liften är säker innan du åker i den.

Vill du vita mer?

Ring eller skicka ett mejl till oss - vi står redo att hjälpa dig.