mar 28, 2023

Vilken lift ska jag välja?

När vi talar om liftar är det en bred kategori av arbetsmaskiner för de uppgifter där du måste nå högt. Det finns många uppgifter som kräver att en personlift fungerar som en säker arbetsplattform från vilken du kan utföra ditt arbete på ett säkert och effektivt sätt.

Du kan hitta liftar i många olika varianter – från teleskopliftar till vikarmsliftar eller saxliftar. Dessutom tillkommer underredet som liften är monterad på. Det kan vara släpvagnar, hjul, band, skåpbilar och lastbilar. När de olika lifttyperna kombineras med de många olika underredena får vi en värld av möjligheter. Men också en djungel av alternativ.

Å ena sidan innebär det breda utbudet att det garanterat finns en lift som passar dina behov. Å andra sidan kan det vara överväldigande att välja bland det stora utbudet på marknaden. Men oroa dig inte. Vi är här för att hjälpa dig och vägleda dig till rätt lift!

Vilka krav måske din lift uppfylla?

Det viktigaste är att du tar hänsyn till dina specifika behov när du väljer vilken lift du ska investera i. Vilken typ av arbete ska du använda den till? Hur lång tid tar uppgifterna vanligtvis och i vilken miljö ska liften användas? Vi går igenom några av de överväganden du bör göra:

Arbetshöjd och räckvidd

Överväg vilket arbetsområde du behöver. Om liften ska användas på ett lager kan du välja en mindre saxlift som lyfter vertikalt.

Om du däremot behöver en lift för tak- och fasadrenovering behöver du en lift med bra arbetshöjd och räckvidd så att du kan ta dig upp över en byggnad. En bomlift kan göra just det, medan en vikarmslift kan göra samma sak men ger dig mycket mer flexibilitet, vilket kan vara en fördel när du vill ha en optimal arbetsposition.

Arbetsområdet påverkar dock även andra saker, t.ex. totalvikten. En allmän regel är att ju mer arbetshöjd och räckvidd du vill ha, desto tyngre blir liften.

Kapacitet

Är liften i första hand avsedd för att lyfta personal, eller ska den också bära tyngre verktyg och material? Kapaciteten är relaterad till arbetsområdet, i den meningen att en saxlift kan ha en relativt hög kapacitet utan att det påverkar dess stabilitet.

Men om liften har en utsträckning ställs helt andra krav på hur maskinen ska stabiliseras. Ju mer vikt du har i korgen när den sträcks ut, desto mer måste liften stabiliseras med motvikter eller stödben. Det är därför flera av våra liftar har variabel korgkapacitet som ger olika arbetsområden beroende på vikten i korgen.

Arbetsområde

Var kommer liften att användas? Det är viktigt att du tänker på var liften huvudsakligen kommer att placeras för arbetsuppgifter. Om du behöver en lift som mest ska stå på ett fast, plant golv inomhus – eller kanske en lift som kan köras i terrängen och ställas upp i sluttningar – kan en bandlift vara en fördel.

Du bör också överväga om liften ska kunna användas inomhus. Då behöver du en elektrisk eller batteridriven lift. Detta kan vara en fördel i stadsmiljö, där man ofta fokuserar på att minska utsläpp och buller – här rekommenderar vi en hybridlösning som ger dig maximal flexibilitet.

Transport

Det är sällan som uppgifterna kommer till liften. Du måste därför tänka på hur du vill transportera din lift. Här är liftens vikt och storlek viktiga faktorer. Mindre sax- och bandliftar kan transporteras på en stor släpvagn som du kanske kan köra själv. Andra större lifttyper måste flyttas av en fraktförare.

Ett alternativ är att välja en bilmonterad lift. Det finns modeller för både vanliga körkort och lastbilskörkort. Om du vanligtvis har många serviceuppdrag av kortare varaktighet är en liftbil som du själv kan köra en klar fördel. Du kan också bygga verkstads- eller förvaringslösningar på fordonet, så att du alltid kan ha nödvändig utrustning, verktyg och material med dig ut på vägen.

Olika typer av liftar

Nu när du har en god förståelse för hur dina behov avgör ditt val av lift kan du hitta mer information om några av de olika kategorierna av liftar här:

 

Är det fortfarande svårt att välja rätt lift?

Det förstår vi mycket väl! Det finns många alternativ och många aspekter att ta hänsyn till – inklusive några som vi inte har gått in på här – bland annat din budget. Därför kan det vara bra att få hjälp med att utforska alternativen med någon som både känner till din vardag och de olika typerna av liftar.

Våra skickliga kollegor har varit verksamma i branschen i många år och har väglett kunder med olika bakgrund. Vi känner till de typiska utmaningar som du står inför och vet hur du ska balansera varje behov – och vi vill hjälpa dig med sparring och råd.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt samtal om vadvi kan göra för dig.

Vill du vita mer?

Ring eller skicka ett mejl till oss - vi står redo att hjälpa dig.